Силовики затримали харків'янина і двох його подільників, які намагалися продати за кордон обладнання для винищувачів МіГ-29. Про це повідомив речник облуправління СБУ Владислав Абдула.

Організатор "схеми" - комерсант із Харкова; подільників він знайшов у Києві, Одесі та Запоріжжі. Для пошуку зарубіжних клієнтів чоловік розміщував оголошення про авіакомплектуючі в інтернеті.

Як повідомили в обласній прокуратурі, фігуранти причетні до викрадення з підприємств оборонно-промислового комплексу України комплектуючих до авіаційної техніки.

Зловмисники хотіли вивезти з України радіолокаційний блок для винищувачів МіГ-29, який використовується для розпізнавання літаків у режимі "свій-чужий" системою ППО, а також намагалися незаконно продати азійським замовникам партію запчастин до авіадвигунів на суму близько 2,5 млн грн. За наявними даними, комплектуючі були вкрадені з "Мотор Січ".

Під час обшуків удома у затриманих знайшли велику кількість агрегатів до авіаційної техніки українського виробництва, підготовлених до відправки за кордон.

Трьом фігурантам повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 333 КК України (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю). За цією статтею загрожує штраф або тюремне ув'язнення до трьох років. Розслідування триває.