У Руській Лозовій під Харковом розбиті будівлі розбирають, щоб знайти вцілілі цеглини для відновлення будинків. Як пише "Суспільне", тут почала працювати пілотна програма циркулярного будівництва.

Цю програму у квітні 2023 року започаткувала громадська організація Zero Waste Kharkiv спільно з Дергачівською міською радою. Руську Лозову обрали тому, що тут пошкоджено близько 90% будинків.

"Наприклад, у селах залишаються ґрунтові дороги, а вони розбиті технікою. Тому підсипка тут потрібна, а місцеві можуть брати залишки із завалів. Щодо цегли, то ми зараз співпрацюватимемо із сертифікованою лабораторією: тестуватимемо цю цеглу, чи відповідає вона заявленим вимогам, щоб потім відбудовувати будинки", - розповіла проєктна менеджерка програми Анна Прокаєва.

Кошти на реалізацію програми виділяє благодійний фонд зі Швейцарії. Після розбору першої зруйнованої будівлі для відновлення будинків відібрали 10 тисяч цеглин.

За словами голови Русько-Лозівського старостинського округу Олександра Євчуна, на території старостату російськими обстрілами пошкоджено понад 2 тисячі будинків. Близько 20% не підлягають ремонту. Цегла зі зруйнованих будівель допоможе тим людям, які не мають можливості придбати нові будівельні матеріали.

Руська Лозова розташована за 5 кілометрів від Харкова. Село було окуповане в перші дні повномасштабної війни, звільнити його українським захисникам вдалося у квітні 2022 року.

Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків