Хлібоприймальний пункт в деокупованому селі Іванчуківка Ізюмського району відновив роботу майже на довоєнному рівні - там за рік прийняли близько 9 тисяч тонн зерна. Про це пише "Суспільне".

Російські війська зайняли підприємство у квітні 2022 року, а після деокупації воно зазнало обстрілів. Був зруйнований маслопресовий завод з перероблення насіння в олію.

За словами директора підприємства Наталі Левенець, цей хлібоприймальний пункт - наразі єдине агропідприємство на території Куньєвської громади. Обладнання хлібопункту після звільнення села працівники збирали по частинах. Росіяни забрали три труби з чотирьох, які потрібні для відвантаження продукції на автотранспорт, й встановили їх у саду для імітації техніки. Також окупанти вкрали два автомобілі. Потім тривалий час робітники чекали на розмінування.

Почати роботу підприємство змогло тільки у січні 2023 року. Директор розповідає, що спочатку люди готові були працювати безоплатно, щоб трохи щось відновити. Частину обладнання та складів після обстрілів працівники відремонтували самотужки. Суму збитків поки не рахували, але все зафіксували.

Загалом наразі відомо, що аграрії Харківської області втратили 18 мільярдів гривень через війну. Цей показник постійно змінюється. Частково або повністю не працюють через повномасштабне вторгнення 630 підприємств агропромислового комплексу області.

Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків