Харків'янам із централізованим водопостачанням щомісяця нараховують від КП "Харківводоканал" майже 65 грн. Це відбувається навіть, якщо мешканці водою не користуються.

Графи в платіжках - це абонентське обслуговування та обслуговування внутрішньобудинкових мереж водопостачання та каналізації. У КП "Харківводоканал" пояснили, чому потрібно платити, навіть якщо не користуєшся водою, пише "Город Х".

"Суми, які з'явилися у платіжках КП "Харківводоканал" з червня, не є новими. Наприклад, суми за абонентське обслуговування свого часу були включені до тарифів на водопостачання та водовідведення. А суми з обслуговування внутрішньобудинкових мереж житла комунальної форми власності були у платіжках КП "Жилкомсервіс", - розповів заступник директора Департаменту збуту по роботі з абонентами-фізособами КП "Харківводоканал" Сергій Рязанцев.

За його словами, відповідно до чинного законодавства, з 1 червня 2022 року плату за обслуговування мереж у будинках харків'яни перераховують безпосередньо КП "Харківводоканал", тоді як "Жилкомсервіс" виключив ці послуги зі своїх платіжок. У цю суму зараз входять:

  • технічне обслуговування,
  • тричі на рік – технічне обстеження,
  • за необхідностю - ремонт внутрішньобудинкових мереж.

За словами Сергія Рязанцева, незалежно від того, користувалася людина водою чи ні, абонплата та плата за обслуговування нараховуються, оскільки послуги надаються цілодобово та протягом місяця. Тобто харків'янам, які виїхали через війну за кордон чи в інші регіони України, потрібно щомісяця платити водоканалу фіксовану суму, навіть якщо мешканці мають лічильник, і вода не споживається.

Однак, якщо в квартирі немає приладу обліку води, комунальники радять звернутися до центрів обслуговування абонентів КП "Харківводоканал", щоб не платити ще й за куби, які нараховуються за нормами споживання. Щоб отримати перерахунок, потрібні такі документи:

  1. паспорт,
  2. індивідуальний податковий номер,
  3. довідка ВПО, якщо така є, або довідка з Держприкордонслужби про перетин кордону та повернення.

На підставі цих документів здійснюється перерахунок та нараховується плата тільки з того часу, коли людина повернулася додому. Тих же харків'ян, які під час війни залишаються у місті та користуються водою, на підприємстві закликають вчасно оплачувати послуги. У КП "Харківводоканал" зазначили, що саме ці кошти дозволяють проводити ремонти на зовнішніх трубопроводах та внутрішньобудинкових системах, відновлювати насосні станції, упорядковувати оглядові колодязі та водонапірні колонки, встановлювати пожежні гідранти і так далі. З початку війни водоканал ні на день не припиняв роботу навіть під обстрілами.