Завтра, 8 грудня, у Харкові та області очікується ожеледиця. Про це повідомили у Харківському гідрометцентрі, пише "Суспільне".

У місті та області очікується сніг, місцями з дощем, на дорогах ожеледиця. Температура вночі до -9° морозу, вдень в області очікується від -3° морозу до +2° тепла, у Харкові - 0...-2° морозу.

9 грудня на Харківщині прогнозують сніг, місцями дощ із мокрим снігом. На дорогах ожеледиця, температура повітря вночі від -3° морозу до +2° тепла, вдень +1...+6° вище за нуль.

Через перепади температур, вологість та опади на дорогах місцями може утворюватися ожеледиця, що значно збільшить довжину гальмівного шляху та знизить керованість автомобілем.

Ожеледиця на дорозі - явище небезпечне, і їзди на автомобілі за таких умов краще уникати. Але якщо їхати довелося, головне - знати, що робити. Ось кілька простих порад:

  • рушати з місця потрібно при мінімальних оборотах двигуна;
  • зчеплення відпускати максимально повільно, прислухаючись, чи не буксують колеса;
  • рушати краще з другої передачі, на ходу передачі перемикати також з максимально плавною роботою зчепленням та при низьких оборотах двигуна;
  • педаллю гальма користуватися без різких і глибоких натискань, віддаючи перевагу гальмування двигуном;
  • майте на увазі, що на слизькій поверхні різко відпущена педаль акселератора створює ефект гальмування педаллю гальма - так само машину може занести;
  • кермо повертати тільки плавно, бути готовим до того, що машина може не відразу відреагувати на поворот керма. У такому випадку потрібно скинути газ, щоб зменшити швидкість і завантажити передні колеса.