Чим відрізняються ракети "Іскандер" та С-300 та яка ракета небезпечніша – пояснює начальник частини гуманітарного розмінування ДСНС України Ігор Овчарук.

"Ракети – це "Іскандер", "Калібр", "C-300". "Ураган" і "Смерч" належать до реактивних ракет і менш точні, вони меншої дальності, тому, на мій погляд, їх застосовують більше для того, щоб налякати мешканців Харкова, щоб люди почали панікувати, більше говорити про завершення війни чи ще щось", — каже Овчарук.

За його словам, "Іскандери" використовуються рідше через їхню високу вартість.

"Іскандер" — ракета дорога, і її використовують дуже рідко, тому що це, насправді, великі затрати для Росії - використовувати просто так "Іскандери". Відрізняються потужністю вибухівки в головній частині, складністю спіймати. "Іскандер" набагато сучасніша ракета, яка має датчики хибної цілі, так називають їх, вона відстрілює теплові пастки, тобто збиває усі об’єкти, які хочуть її спіймати. Робить похибку", — пояснює Овчарук.

Щодо С-300, то РФ переробила ці ракети, щоб вони вибухали не в повітрі, а били в наземну ціль.

"С-300 — це просто ракета. Сьогодні вона росіянами перероблена, тому що взагалі С-300 першочергово була для захисту повітря. Це ракета "земля-повітря". Фахівці намагаються встановити, що було в ній змінено, тому що вона має з самого початку вибухати в повітрі, і коли вона вибухає в повітрі, вона робить хмару з уламків, які в ній вже вкладені. В цьому випадку у нас багато питань, як це так відбувається, що ракета влучає в ціль, вибухає безпосередньо всередині цілі від контакту", — розповідає сапер.

За його словами, обидві ракети однаково небезпечні:

Без різниці. Якщо буде пряме потрапляння в будівлю, хоч "Іскандер", хоч С-300 зруйнує повністю все.