Харківські виші поки не збираються повертатися до офлайн-навчання, пише “Суспільне”. Основна причина - безпекова: РФ регулярно завдає ракетних ударів по місту. Директор департаменту освіти та науки ХОВА Олексій Литвинов каже, що ракети долітають до Харкова за лічені хвилини, тому відновлювати навчання у довоєнному форматі - небезпечно.

По-друге, майже всі державні виші Харківщини пошкоджені російськими обстрілами. Серед найбільш постраждалих, за даними ХОВА, - національний університет імені Каразіна, университет міського госпдарства імені Бекетова, аерокосмічний университет, университети повітряних сил та внутрішніх справ. 

Пошкодження харківських вишів

У Харківській області - 30 вищих навчальних закладів. Із них 24 - державно-комунальної форми власності, ще 6 - приватні. Серед державних вишів 23 із 24-х мають пошкодження. 

У національному університеті ім. Каразіна повністю зруйновані корпуси економічного та фізико-технічного факультетів (знаходяться в центрі та П'ятихатках відповідно) та інші приміщення, пошкоджені гуртожитки. 

У ХАІ пошкоджені головна база і гуртожитки. Були прямі влучання до спортивної зали та лабораторій. 

Пряме влучання було також у центральний корпус університету ім. Бекетова.

В Університет внутрішніх справ, розказав Литвинов, тричі влучали з РСЗВ й ракети. Постраждали гуртожитки, пошкоджений корпус, де був розміщений факультет заочного навчання, зруйнована їдальня. 

Постраждав також університет повітряних сил ім. Кожедуба

Але вступну кампанію буде проведено. Вона буде не менш складною, ніж 2022 року, прогнозує Литвинов. Але, за його оцінкою, кампанія 2022 року була проведена блискуче: не зафіксовано трагічних випадків; технічні проблеми, які були, вирішувалися оперативним шляхом. 

У 2023 році до нової вступної кампанії підготувалися краще: заклади забезпечені генераторами й старлінками, щоб був інтернет.

Університети готуються до нового навчального року

За словами ректора університету ім. Бекетова Володимира Бабаєва, будівлі вишу готують до нового навчального року, але поки про навчання офлайн не йдеться. Треба відбудувати пошкоджені споруди, закінчити відновлення вікон, відремонтувати опалення не тільки в навчальних корпусах, але й у гуртожитках. За попередніми даними, університету для відновлення потрібно щонайменше 70 млн грн.

Підготовчі курси для школярів, які вступатимуть у виш, теж проводять дистанційно. Протягом воєнного року на базі університету діяли 15 шкіл розвитку творчого та наукового потенціалу учнівської молоді, розказала проректорка університету Тетяна Малиніна.

Влітку планують відкрити проект "Шкільний урок в університеті". 

"Це будуть віртуальні лабораторії з хімії та фізики. Слухачі підготовчих курсів у нас приєднані до корпоративної системи "Офіс 365". Вони використовують наш цифровий репозиторій - наукові бібліотеки", - пояснила проректор.

Наплив абітурієнтів очікують на рівні минулого року: тоді до вишу прийняли близько 85% студентів від 2021 року. 

У педагогічному університеті ім. Сковороди дистанційно навчають студентів та готують абітурієнтів до проходження мультитесту. 

Ректор вишу Юрій Бойчук розповів, що зараз готують укриття, але поки що мова йде тільки про онлайн-навчання. 

"Сподіваємося, що рано чи пізно будемо переходити до звичного для нас формату. Звичайно, спочатку це буде змішана форма, потім вже - офлайн-навчання", - каже ректор.

Вступна кампанія у вишах Харкова цього року проходитиме дистанційно. Зараз студенти навчаються у місті виключно онлайн. Відновлювати навчання у довоєнному форматі небезпечно. Але в обласному департаменті освіти і науки кажуть, що остаточне рішення стосовно формату навчання у вишах та школах області ухвалять ближче до 1 вересня. Воно залежатиме від безпекової ситуації.

493e542188e993cf

Фізико-технічний факультет університету Каразіна у Харкові постраждав внаслідок російських обстрілів

af0a76196494133c

Будівля університету міського господарства у Харкові після бомбардування

dcc534434e035047

Харківський педагогічний університет після обстрілу