Харків'янка Марина Полященко евакуювала 12-річного сина Володимира з інвалідністю на руках. Інвалідний візок хлопця довелося залишити у Харкові, щоб забрати із собою 15 тварин із мініпритулку, який опікувалася родиною. Зараз Вова з родиною та п'ятьма домашніми улюбленцями перебуває у Данії. Вони виїхали з Харкова другого тижня повномасштабного вторгнення РФ. До цього не могли знайти машину – волонтери не брали тварин, розповідає Марина Полященко.

"Питання, щоб залишити тварин, у нас і не стояло. Якщо вибираємось, то всі разом, якщо гинемо - всі разом. Ось такі ми дивні і ніхто нікого не залишає. При чому для нас свої - це і люди, і тварини", – поділилася Марина.

У Харкові сім'я мала міні-притулок із 15 собак та кішок. Кордон із Польщею всі разом переходили пішки.

"Мені здається, нам не вистачало коня і ми 100% були б як циганський табір. Я навіть із Харкова інвалідний візок дитину не забрала, бо я мав вибір: у машину влазив або коляска, або тварини", - розповіла жінка.

У Польщі родина мала переночувати у таборі для біженців, але довелося шукати інше місце – частина людей була проти тварин.

"Мама з малим у приміщенні, бо холодно. А ми з сестрою біля цих переносок просиділи на вулиці до четвертої години дня", - згадує вона.

До Данії родина їхала майже тиждень. Жінка каже, що хвилювалася, як поїздку переживе син.

"Він все ж таки розуміє і щось відчуває, що те, що відбувається - не зовсім нормально", - зазначила Марина.

10 тваринам дорогою знайшли новий будинок. Більшість із улюбленців прихистили польські волонтери. Двох кішок одна з власниць назвала Ірпінь та Крим.

З людьми, які забрали тварин, Марина продовжує спілкуватися у соцмережах. Тих улюбленців, які зараз у Данії, віддавати не збирається – тварини піднімають настрій 12-річному Вові, бо це єдине, що залишилося зараз від їхнього життя у Харкові.

"Він це більше сприймав як одну велику подорож. Але потім у дитини почалися істерики, тому що вона втомилася. Улюблена кімната, улюблені іграшки - у Харкові, там же залишився і його друг", - каже жінка.

Наразі Вова проходить лікування. І поки що родина не може повернутися додому. А Марина з місцевими волонтерами збирає кошти та пересилає допомогу іншим сім'ям із дітьми з інвалідністю, які залишаються у Харкові.