Бомбосховища у харківських поліклініках не працюватимуть цілодобово, пише Kharkiv.Today.

Заступник Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан на нараді з питань стану бомбосховищ, що відбулася 4 червня, заявила, що всі поліклініки оснащені сховищами, але на ніч поліклініки ставлять на сигналізацію. Інакше не можна, стверджує чиновниця, бо в поліклініках є дороге медичне обладнання. Наради, присвячені стану та доступності бомбосховищ, проходять у різних містах країни після того, як у Києві під час бомбардування загинули чотири особи. Правоохоронці припускають, що це сталося через те, що охоронець однієї з поліклінік не відкрив притулку на вимогу громадян.

Міська влада прийняла рішення, що окрім лікарів та пацієнтів усі городяни можуть ховатися у сховищах у поліклініках, але лише у робочі години та під час повітряних тривог.

Час роботи більшості харківських поліклінік влітку з 8:00 до 18:00 або до 20:00.

У лікарняних стаціонарах користуватися сховищами можуть лише персонал лікарень та пацієнти.

Законом прописано, що лікарняні заклади зі стаціонаром не можуть бути використані як укриття загального користування, повідомила Горбунова-Рубан. У лікарнях - прооперовані, ослаблені пацієнти, перебувати в одному приміщенні із сторонніми вони не можуть.

У Харкові 4265 укриттів. Це підвали будинків, 30 станцій харківського метрополітену. Міська влада прийняла рішення, що метро працюватиме як притулок цілодобово. Створено спеціальну карту для пошуку найближчих укриттів у кожному районі.

В. о. начальника Харківського гарнізону ДСНС Сергій Чабань повідомив, що із 4265 споруд повністю або обмежено готові 67,5%.

Кілька днів тому поліція та ДСНС перевірили 900 бомбосховищ у Харкові. Встановлено, що 95 укриттів (понад 10%) не відповідають необхідним вимогам.

Загалом по Україні, за даними глави МВС Ігоря Клименка, перевірено понад 4800 укриттів. Закритими виявилися 252 об'єкти цивільного захисту, непридатними до використання - 893. Усі порушення зафіксовано.

У поліції повідомили: якщо укриття закриті, слід дзвонити за номерами 101 або 102. Доступ до укриттів має бути цілодобовим. За залишення людей у небезпеці та службову недбалість передбачено кримінальну відповідальність.

Забезпечення містян надійними укриттями - для Харкова питання є надзвичайно актуальним. Місто постійно піддається ракетним ударам. 5 червня ракета впала у самому центрі міста на вулиці Римарській.

У Харкові планують створити кол-центр, куди городяни зможуть повідомляти про недоліки укриттів та відсутність доступу до укриття.