Спіймано найманця з російської ПВК, який воював у Харківській області. Як повідомили у Службі безпеки України, підозру у найманстві отримав білорус, який приїхав на територію України воювати у складі російської приватної компанії “Редут”.

Іноземця було поранено і взято в полон 19 вересня під час контрнаступу ЗСУ на Донецькому напрямку.

Як встановили слідчі, 22-річний білорус сам вийшов на російську приватну військову компанію у липні 2022 року. Йому запропонували приїхати до Росії. 19 липня найманець підписав контракт на проходження військової служби на посаді кулеметника. Через два дні після підписання контракту найманець прибув до Ізюму Харківської області, де отримав зброю та почав воювати.

У серпні найманець був відправлений до Сватового Луганської області, а потім до села Коровій Яр Лиманського району Донецької області.

Дії полоненого кваліфікуються за ч. 4 ст. 447 Кримінального кодексу України (найманство). Білорусі загрожує до 10 років позбавлення волі.

Найманство присутні не тільки в українському КК, а й фігурує в міжнародному праві.

Визначення найманця сформульовано у ст. 47 (2) першого Додаткового протоколу до Женевських конвенцій, підписаного 1977 року. Найманцем вважається особа, яка:

  • спеціально завербована на місці чи за кордоном для того, щоб брати участь у збройному конфлікті;
  • фактично бере безпосередню участь у воєнних діях;
  • бере участь у військових діях, керуючись, головним чином, бажанням отримати особисту вигоду, і якій насправді обіцяно стороною або за дорученням сторони, що перебуває в конфлікті, матеріальна винагорода, яка істотно перевищує винагороду, обіцяну або виплачувану комбатантам такого ж рангу та функцій, що входять до особового складу збройних сил цієї сторони;
  • не є ані громадянином сторони, яка перебуває у конфлікті, ані особою, яка постійно проживає на території, контрольованою стороною, що перебуває у конфлікті;
  • не входить до особового складу збройних сил сторони, яка перебуває у конфлікті;
  • не надіслана державою, яка не є стороною, що перебуває в конфлікті, для виконання обов'язків як особа, яка входить до складу її збройних сил.

Згідно з міжнародними правилами, не всі "легіонери" вважаються найманцями. Наприклад, для бійців знаменитого Французького легіону зроблено виняток, оскільки вони є у складі збройних сил Франції.

Не відносять до найманців також комбатантів – добровольців, які беруть участь у конфлікті. Згідно з текстом міжнародного нормативного акта, комбатанти також можуть отримувати гроші за участь у бойових діях, однак їхня винагорода має бути нижчою, ніж у найманців.