Історичний музей та театр Пушкіна у Харкові залишилися без директорів. Як пише "Суспільне", депутати Харківської облради не погодили призначення Ольги Сошникової на посаду директора історичного музею, а також Інги Лобанової на посаду директора театру ім. Пушкіна.

Кандидатуру Сошникової раніше підтримала профільна комісія, її визнали переможцем конкурсу на посаду, повідомила під час сесії Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко. Перед голосуванням вона розповіла, що один із учасників конкурсу оскаржив його результати в суді.

"З цього питання була позовна заява до адміністративного суду і надійшла ухвала про відкриття провадження у адміністративній справі від 20 червня 2022 року. Даною ухвалою не було визначено забезпечення позову, що у нас немає можливості призначати керівника цього комунального підприємства", - розповіла голова облради.

Депутатка від "Європейської солідарності" Ольга Лехан звинуватила Сошникову в антиукраїнських поглядах та закликала облраду не підтримувати її кандидатуру. Єгорова-Луценка попросила апарат облради зафіксувати озвучену інформацію та передати її до правоохоронних органів. За призначення Сошникової проголосували 53 депутати, рішення не ухвалили.

Після першого голосування до обговорення приєднався голова комісії з питань культури Віталій Гагарін. За його словами, кандидатуру Сошникової підтримали дві комісії.

"Виступ нашої колеги щодо кандидата на посаду - це неперевірена інформація. Виконуючи обов'язки [директора музею], пані Сошнікова працювала та робила дуже важливі речі щодо роботи цього музею", - зазначив Гагарін.

На його пропозицію питання про призначення Сошникової було винесено на повторне голосування. Рішення знову не ухвалили, його підтримали лише 55 депутатів.

Також облрада не погодила призначення Інги Лобанової на посаду директора театру ім. Пушкіна. Єгорова-Луценко повідомила, що кандидатуру Лобанової не підтримала жодна з комісій. За її призначення проголосували 22 депутати.