На могилі Геннадія Кернеса з'явився пам'ятник. Відео опублікувала у своєму Instagram вдова екс-мера Харкова Оксана Гайсинська.

Відео знято на 2-му цвинтарі, під звуки повітряної тривоги у Харкові.

Геннадій Кернес пішов із життя в німецькій клініці "Шаріте" у Берліні у 2020 році. Йому був 61 рік. У середині вересня того року стало відомо, що у мера – коронавірус, ще через кілька днів його відправили на лікування до Німеччини. Медики заявили, що причиною смерті став не коронавірус, а наслідки поранення, отриманого у 2014 році. Поховали Геннадія Кернеса у Харкові 23 грудня 2020 року. На церемонію прощання, яка проходила в оперному театрі, за даними поліції, прийшли понад 100 тисяч людей. Влітку 2021 року Геннадій Кернес став першою людиною у Харкові, якій надали звання Почесного харків'янина посмертно.

Скульптором пам'ятника Геннадію Кернесу став харків'янин Олександр Рідний. Ще в 2022 році стало відомо, що пам'ятник буде на повний зріст під аркою, яка одночасно схожа і на місто, і в якій зашифровано "Г1" - тобто "Генадій Перший", бо, цитата скульптора, "для рідних та близьких він завжди єдиний і перший". Праву руку екс-мер на пам'ятнику тримає у своєму улюбленому жесті "Вікторі" - перемога.

У Харкові вже є меморіальна дошка Геннадію Кернесу – її відкрили на День міста у 2021 році на будівлі міськради. На ній зображено портрет самого Кернеса, а також знакові місця Харкова, пов'язані з ним: парк Горького, станція метро «Перемога», пам'ятник «Україна, що летить», сквер «Стрілка».