У Харківській області з'явиться своя Затока. Рішення про перейменування села Першотравневе в Печенізькій громаді Чугуївського району на Затоку ухвалили депутати Харківської облради.

Тепер топонім має затвердити Верховна Рада. Як повідомила депутатка облради Галина Куц, обласна рада звернеться до Ради з відповідним клопотанням.

Найвідоміша Затока в Україні - це селище міського типу в Білгород-Дністровському районі Одеської області, яке розташоване на Кароліно-Бугазькій косі, між Дністровським лиманом і Чорним морем.

Село Першотравневе розташоване на лівому березі річки Хотомля в місці впадання її в Печенізьке водосховище. Воно було засноване 1929 року і тоді називалося Комсомольським. Свою нинішню назву отримало 1958 року. У березні цього року серед варіантів для перейменування були назви "Дачне" або "Травневе".

У Харківській області ще залишаються населені пункти, названі на честь першого травня. При цьому вкотре не вдалося перейменувати місто Первомайський: для нього місцеві жителі обрали назву Добродар. Питання перейменування неодноразово виносили на голосування на сесії міськради, але депутати саботували ухвалення рішення.

До 14 жовтня триває голосування за перейменування Краснограда. Поки що більшість респондентів підтримують наявну назву.

Український інститут національної пам'яті підготував перелік назв населених пунктів Харківської області, які містять "символіку російської імперської політики" і можуть бути перейменовані. До списку увійшли 25 населених пунктів - два міста, два смт, чотири селища і 17 сіл.