На звільнену частину Харківської області потрібні рятувальники-пожежники. Зокрема, така потреба є у Липцях, повідомили у Харківському районному управлінні ДСНС.

Там потрібен керівний склад, командири відділення, водії та пожежники-рятувальники. Режим роботи – доба-три. Вимоги до кандидатів:

  • для керівного складу: вища освіта за освітнім ступенем магістра, відповідна фізична підготовка та стан здоров'я для виконання завдань за призначенням, відсутність судимості, стаж роботи за спеціальністю у сфері цивільного захисту – не менше п'яти років (рекомендується служба в армії),
  • для командира відділення: повна загальна середня освіта, відповідна фізична підготовка та стан здоров'я, відсутність судимості, стаж роботи за спеціальністю – не менше двох років (рекомендується вік не більше 27 років та служба в армії),
  • для пожежного-рятувальника: повна середня освіта, відповідна фізична підготовка та стан здоров'я, відсутність судимості (рекомендується вік не більше 27 років та служба в армії),
  • для водіїв: повна загальна середня освіта, відсутність судимості, права водія категорії В, С, відповідна фізична підготовка та стан здоров'я для виконання завдань за призначенням, безперервний водійський стаж категорії С — не менше трьох років (рекомендується вік не більше 30 років та служба в армії).

Заробітна плата – від 10 000 гривень. За додатковою інформацією можна звернутися на адресу: Харків, вулиця Полтавський шлях, 50. Телефони: 712-00-83; 066-033-61-52; 095-469-13-81.

На Харківщині дуже гостро стоїть питання розмінування – особливо на звільнених територіях. Там для цього навіть працюють роботи. Є світова норма щодо розмінування: один день активних бойових дій дорівнює 30 дням розмінування. Тобто на даний момент потрібно приблизно 10 років, щоб розмінувати лише Харківську область. Нещодавно під час розмінування Харківщини загинув підполковник поліції Олександр Мамчур. Він помер унаслідок вибуху ворожого боєприпасу. Мамчур приїхав до Харківської області з Рівненщини, де очолював вибухотехнічну службу Нацполіції, раніше брав участь у розмінуванні Київщини. На його рахунку — тисячі знешкоджених боєприпасів та десятки кілометрів зачищеної території. У Олександра Мамчура залишився п'ятирічний син.