Після контрнаступу ЗСУ у Харківській області росіяни масово здаються у полон. Про це повідомив представник військової розвідки Андрій Юсов.

Безпечно здатись у полон російським військовим допоможе український державний проект "Хочу жити". Отримати інформацію про те, як здатися в полон, військові РФ або їх рідні можуть, зателефонувавши за цілодобовими номерами:

  • +38 066 580 34 98;
  • +38 093 119 29 84.

Російським військовим, які здалися в полон, гарантують утримання відповідно до норм Женевських конвенцій.

Женевською конвенцією називають низку міжнародних договорів, покликаних обмежувати дії воюючих сторін. Зокрема, ними передбачається необхідність гуманного поводження з військовополоненими, виключення катувань, побиття, знущань, психологічного впливу, а також створення для них прийнятних побутових умов утримання. Порушення Женевської конвенції можна віднести до розряду військових злочинів.

За даними представника військової розвідки, громадяни РФ залишили на ресурсі вже понад 2000 звернень за кілька тижнів. Звернення залишають не лише військові, а й ті чоловіки, яких нещодавно мобілізували, і вони ще перебувають на території Росії, а також їхні родичі. Люди, які підозрюють, що можуть бути мобілізовані, про всяк випадок також уточнюють інформацію

Тих, хто не хоче здаватися в полон добровільно, до цього примушують ЗСУ. Декілька військових РФ з числа нещодавно мобілізованих затримали бійці 92-ї бригади в Харківській області. Один із полонених був мобілізований у Підмосков'ї і провоював лише три дні. Другого призвали у Бурятії.

Наприкінці вересня у 102-й окремій бригаді Сил територіальної оборони ЗСУ Івано-Франківської області повідомили про те, що кількох службовців Росгвардії було взято в полон у результаті стрілецьких боїв.

Двоє мешканців Луганської області здалися українським прикордонникам під Куп'янськом. За словами військових, вони були мобілізовані проти своєї волі.