У Харкові працювали російські розвідники, повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула. Співробітники СБУ затримали трьох агентів російського ГРУ, які діяли в Харкові та на Житомирщині. Шпигуни збирали інформацію про місця дислокації та переміщення ЗСУ в цих регіонах.

Також вони відстежували дані про повітряні атаки РФ на місцеві об'єкти критичної та соціальної інфраструктури, а потім відправляли звіти про прильоти.

Усю інформацію агенти передавали куратору групи, який перебував у Бєлгороді. Ним виявився негласний представник 74-го розвідувального центру ГРУ. Отримані дані він надсилав своєму керівнику - кадровому співробітнику військової розвідки РФ.

У поле зору спецслужби РФ затримані потрапили під час неодноразових поїздок до РФ, де їх і завербували. Після 24 лютого 2022 року російська розвідка активувала своїх агентів і перейшла з ними на регулярні сеанси зв'язку через месенджер.

Затриманим повідомили про підозру за кількома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 3 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та боєприпасів в Україну, рух і переміщення Збройних Сил України).

Наразі вони під вартою. Їм загрожує довічне ув'язнення.