Російський агент, який шпигував за штабами Сил оборони в Харкові та Чернівцях, а також передавав у РФ координати українських енергооб'єктів, дістав 15 років в'язниці. Про це повідомили в СБУ.

Встановлено, що мешканець Чернівців 2021 року переїхав до Харкова, де працював техніком із налаштування інтернету.

З початком російського вторгнення його завербував співробітник російських спецслужб. Чоловік опинився в полі зору росіян через свої антиукраїнські публікації в заборонених "Одноклассниках".

Перебуваючи в Харкові, він відстежував дислокації українських блокпостів і фортифікаційних споруд, а також передавав геолокації енергооб'єктів. Для комунікації з російським куратором шпигун використовував анонімний месенджер.

За вказівкою куратора чоловік вирушив до Чернівців - нібито щоб відвідати родичів. Головною ж метою його "поїздки" було шпигунство за обласним управлінням СБУ, прикордонним загоном і місцевим військкоматом.

Силовики затримали шпигуна, коли він фотографував військовий об'єкт у Чернівцях у травні 2023 року.

Суд визнав чоловіка винним за двома статтями Кримінального кодексу України - ч. 2 ст. 111 (держзрада) та ч. 2 і ч. 3 ст. 436-2 КК України (виправдання агресії РФ) - і призначив йому покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.