У Харкові намагалася захопити документацію АЕС. Як повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула, йдеться про Запорізьку та Півленноукраїнську атомні електростанції.

Їхня документація зберігалася в харківському інституті "Енергопроект", контрольний пакет акцій якого перебуває у власності держави. Тут ще за часів СРСР розроблялися генеральні проекти АЕС, а згодом проектувалися їх модернізація та технічне переоснащення.

Силовики отримали інформацію про спроби захоплення окремими людьми контролю за "Енергопроектом". Крім цього, планувалося і захоплення документації АЕС, а це реальна загроза державній, економічній та екологічній безпеці України.

Відомо, що у 2014 році майже третина акцій харківського проектного інституту перебувала у власності комерційної структури з РФ, яка пов'язана із спецслужбами країни-агресора. Після кількох перепродажів через офшорні компанії власниками пакету стали фізичні та юридичні особи України.

Внаслідок проведених слідчих дій СБУ блокувала спробу захоплення документації спецслужб РФ. Вона вилучена й заарештована судом.

Правоохоронці знайшли виконавців та замовників цієї угоди. Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 114 (шпигунство) КК України.

Запорізька АЕС розташована на березі Каховського водосховища у місті Енергодарі. Це найбільша електростанція у Європі. У березні 2022 року АЕС була окупована російськими військами.

Південноукраїнська АЕС знаходиться на берегах Південного Бугу у Миколаївській області. Входить до складу Південноукраїнського енергетичного комплексу.