На Харківщині дівчина роз'їжджала на "Тигрі" і крала машини для окупантів. Як повідомили у прокуратурі, зараз колаборантка втекла до Росії.

За інформацією слідства, під час окупації Стрілечої Харківського району 32-річна дівчина добровільно пішла працювати на росіян у так званій «народній міліції». Колаборантка обіймала посаду «дільничного інспектора».

Крім того, вона роз'їжджала на російському позашляховику "Тигр". У Лук'янцях Харківського району вона та окупанти проникли на територію приватного домоволодіння та вкрали автомобіль. Ще до звільнення села колаборантка встигла втекти зі своїми "роботодавцями" до РФ. Нині вона перебуває у розшуку.

Поплічницю окупантів заочно судитимуть у Харківському районному суді за фактом колабораційної діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України) та за фактом пособництва державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України).

Що загрожує за цими статтями

У квітні 2022 року Верховна Рада України посилила відповідальність за допомогу державі-агресору. Допомогою державі-агресору в Кримінальному кодексі вважаються, цитата: "навмисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору, збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора. Цими діями можуть бути підтримка рішень окупантів, збирання та передача їм матеріальних ресурсів і так далі".

За статтею загрожує позбавлення волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.