У Харківській області фермер та депутат від ОПЗЖ передавала ворогові 70% зібраного врожаю. Про це повідомив речник управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула.

На деокупованій частині Харківщини співробітники СБУ викрили на співпраці з росіянами депутата від забороненої політичної партії ОПЗЖ. Вона добровільно передавала загарбникам сільськогосподарську продукцію та пальне, а також надавала власні приміщення для розміщення військових формувань та військової техніки РФ. Жінка сама є власницею кількох фермерських господарств на території Шевченківської громади. За даними слідства, фермер домовилася з окупантами про такі умови: 70% зібраного врожаю вона мала віддавати представникам окупаційної влади. За це окупанти фактично дозволили їй захопити чужі сільськогосподарські угіддя та техніку інших агропідприємств, власники яких не пішли на співпрацю із ворогом. Більше того - загарбники призначили її на посаду керівника так званої "союзу виробників сільськогосподарської продукції" та санкціонували взяти під своє "зовнішнє управління" активи інших господарств.

СБУ встановила, що у серпні фермер передала окупантам 250 тонн насіння соняшнику з урожаю минулого року, яке було одразу вивезено на територію Росії. Співробітники СБУ затримали поплічницю ворога після деокупації території Шевченківської громади. Їй повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання їй запобіжного заходу - тримання під вартою.

Восьмий апеляційний адміністративний суд України 20 червня задовольнив позов Міністерства юстиції та заборонив політичну партію "Опозиційна платформа – За життя". Відповідно до рішення суду щодо партії ОПЗЖ майно цієї політсили передано на користь держави. А фракції ОПЗЖ у Харківській облраді та міськраді перестали існувати ще раніше, у травні.

Щодо колаборантів: варто визнати, що на Харківщині їх виявилося чимало, і робота з їх виявлення триває. За даними МВС, за минулу добу в області кількість затриманих потенційних колаборантів досягла близько 40 осіб, які передано для подальшого відпрацювання до органів Служби безпеки України. Крім того, перший заступник міністра внутрішніх справ України Євген Єнін зазначив, що майже кожен день на Харківщині виявляють російських військових, які загубилися у місцевих лісах. Через голод вони виходять у населені пункти, де їх затримують правоохоронці і, дотримуючись вимог Женевських конвенцій, поповнюють обмінний фонд.