Глава садового товариства у Дергачівській громаді забезпечив житлом російських солдатів під час окупації. Про це повідомили у прокуратурі.

За даними слідства, під час окупації с. Глибоке Харківського району голова правління садового товариства активно допомагав російським загарбникам. Поплічник оккупантів передав російським військовим два будинки садового товариства для розміщення їхнього особового складу.

Крім того, окупанти розповіли чоловікові, що у них зламався бензовоз і вони не можуть підвозити паливо до лінії фронту. Підозрюваний допоміг російським військовим і передав їм причіп та бочки, які використовували всі мешканці садового товариства для зберігання питної води.

58-річному чоловікові повідомлено про підозру за фактом пособництва державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України). 23 лютого суддя Харківського районного суду задовольнив клопотання прокурора та обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави строком на 60 діб.

Що таке стаття 111 КК України

У квітні 2022 року Верховна Рада України посилила відповідальність за допомогу державі-агресору. Допомогою державі-агресору в Кримінальному кодексі вважаються, цитата: "навмисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору, збройним формуванням та/або окупаційній адміністрації держави-агресора. Цими діями можуть бути підтримка рішень окупантів, збирання та передача їм матеріальних ресурсів і так далі".

За статтею загрожує позбавлення волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

На жаль, випадок у Глибокому не одноразовий на Харківщині під час її часткової окупації, і робота правоохоронців щодо колаборантів триває. Нещодавно стало відомо про мешканця Чугуївського району, який під час окупації не лише дав притулок російським солдатам і годував їх, а й зберігав російську зброю. Навіть після деокупації він розповідав своїм односельцям, що треба підтримувати російську агресію.