Харків'яни поки що не зможуть отримувати продуктові набори раз на місяць, у пріоритеті з гуманітаркою зараз – звільнені села та міста області, у яких дуже складна ситуація. Про це "Українському радіо Харків" розповіла заступник директора обласного Департаменту науки та освіти Ольга Алфьорова, яка координує видачу гуманітарної допомоги в області.

"За планом такий пакет кожен громадянин має отримувати раз на місяць. Але зараз усе йде туди, на деокуповані території, і у Харкові тимчасово припинили видачу таких пакетів для харків'ян. У нас було 17 відділень, на яких видавали ці пакети із попередньою реєстрацією у чат-боті, але зараз усі наші сили спрямовані на надання гуманітарної допомоги на деокуповані території", - сказала Алфьорова.

За її словами, приблизно 340 тисяч людей в області вже отримали гуманітарну допомогу. Це більше ніж 460 тонн продуктів, а також близько 270 тисяч продуктових наборів.

"Щодо невідкладних потреб - люди живуть там, де немає світла, а значить, не працюють магазини, тому в першу чергу їм потрібна саме їжа та гігієна. Від тих міст, де немає ще централізованого опалення, світла, постійно отримуємо запити на генератори, твердопаливні печі. Ця потреба частково починає покриватися завдяки нашим іноземним партнерам та ХОВА", - сказала Ольга Алфьорова.

Вона додала, що найскладніша ситуація у Куп'янську. Якщо інші райони були окуповані частково, то Куп'янський – повністю, там дуже багато пошкоджено та зруйновано будівель, комунікацій, там найбільша проблема зі світлом. На деокупованих територіях допомога доставляється всім, тому що зараз люди, які там проживають, усі малозабезпечені і все в дуже важкому становищі. За словами чиновниці, там немає тих, хто себе непогано почуває після стільки місяців окупації, всі потребують допомоги. І хоча багатьом жителям Харкова теж доводиться непросто, особливо без гуманітарки, то в області людям буквально нема чого їсти. За словами волонтерів, які їздять до Ізюмського району, у деяких селах – гуманітарна катастрофа, люди голодують. Крім того, вони у жахливому психологічному стані після окупації. Волонтери розповідають: місцеві "здичавіли", люди бояться і не вірять, що все налагоджується. Вони намагаються взяти собі якомога більше гуманітарки, щоб, якщо знову буде окупація, міняти щось на щось, як звикли за півроку.