Блокпост на в'їзді до Харкова 29 вересня атакували люди у військовій формі. За даними поліції, НП сталася близько 15:00. Люди у військовій формі, озброєні автоматами, поклали на землю поліцейських і військових, які чергували на блокпосту. Блокпост охороняв зведений загін із поліцейських, прикордонників, нацгвардійців і представника військової служби правопорядку.

Подію зафіксувала нагрудна камера поліцейського.

На кадрах видно, як до блок-посту під'їхали чотири автомобілі, з яких вийшло кілька людей. Вони спрямували стволи в бік поліцейських і військових, змусили їх лягти на землю і відібрали в них табельну зброю.

Один з атакувальників запитав, хто старший на блокпосту. Старший відгукнувся. 

Особи, які захопили блок-пост, заявили, що військових з їхньої військової частини 0458 на зазначеному посту перевіряти не можна.

"Ми тренуємося щодня, щоб ви тут спокійно стояли, щоб ви перевіряли, щоб ніяка ДРГ сюди не зайшла. Ви повинні нам допомагати, не в нас ворогів шукати, а допомагати. Почули? Ми тренуємося тому, що завтра ми йдемо на боївку, і мої пацани повинні вміти захищати і вас, і вас. Почули мене? Щоб такої... більше не було, і передайте іншим постам", - заявив поліцейським один із людей у військовій формі.

Також чоловік кричав, що він і його товариші - гурівці, тобто співробітники Головного управління розвідки, і що їх "заї... чи зае... ли перевірки".

Після цього невідомі поїхали. Дівчина-поліцейський на кадрах запитує "Що це було?"

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) КК України.

У поліції заявили, що на блокпостах правоохоронці виконують обов'язки відповідно до чинного законодавства в умовах воєнного часу. Вони запобігають проникненню в Харківську область незаконної зброї, наркотиків, вибухонебезпечних речовин.

"У нас не повинно бути недоторканних. Закликаємо всіх без винятку з повагою ставитися до законів України", - йдеться в поліцейській заяві.