У перші дні повномасштабного вторгнення війська РФ знищили в Харківській області 90% ППО. Про це розповів начальник харківського гарнізону бригадний генерал юстиції Сергій Мельник у проєкті "Рік. Харківщина", присвяченому річниці деокупації більшої частини Харківської області.

Мельник повідомив, що зв'язався тоді з командиром бригади 302-го антиракетного полку і запитав, чому ППО не працює. Йому відповіли, що частина практично повністю знищена. Залишилася тільки деяка кількість ракет С-300, які поставили на бойове чергування. Згодом вдалося домогтися того, щоб російська авіація припинила нальоти на Харків.

Командир 127-ї окремої бригади територіальної оборони України Роман Грищенко розповів, що у Харкові на початку вторгнення ЗСУ застосовували військову хитрість: розставляли манекенів з автоматами, щоб ввести ворога в оману. У такий спосіб вдавалося виявляти російські підрозділи і завдавати по них ударів.

"У Харкові дуже активно застосовувався цей прийом. Були свої назви цих манекенів у кожного підрозділу: десь Жорик, десь Ваня називався", - розповів комбриг.

Про використання такого тактичного прийому повідомив і глава ГУР Кирило Буданов.

"Я вам скажу, такі трюки і зараз використовуються. Більшість розвідданих вони отримували від повітряної або космічної розвідки. Зрозуміло, відрізнити людину чи манекен, досить важко", - заявив глава ГУР.

Командир 92-ї окремої штурмової бригади Павло Федосенко розповів, що росіяни розраховували на "зустріч із квітами", коли йшли на Харків. Але зрозумівши, що харків'яни чинять запеклий опір і легко місто взяти не вдасться, вирішили влаштувати "блокаду Ленінграда".

"Вони зрозуміли, що Харків - велике місто, і просто так його не взяти. Він підготовлений до штурму досить добре. Принаймні, там люди налаштовані триматися до останнього подиху. Тому вони відмовилися від задуму брати Харків штурмом і спробували блокувати його з усіх боків. Зробити щось на кшталт блокади Ленінграда під час Другої світової війни", - розповів військовий.

За даними Федосенка, на початку вторгнення російська армія перевершувала сили оборони за технікою у 20 разів, а за особовим складом у 10 разів.

Харків досі зазнає ракетних ударів, останній було завдано сьогодні вранці. РФ обстрілює Харків із Бєлгорода ракетами С-300, час дольоту такої ракети до цілі - менше двох хвилин. Коли ракета виходить, система з нашого боку фіксує її і повідомляє службі ДСНС про повітряну небезпеку; але за цей час ракета вже доходить до тієї точки, куди планувався удар. У зв'язку з цим, за словами Мельника, для ефективного захисту Харкову потрібні системи ППО Patriot.