Викладачі Харківського національного університету імені Каразіна виступили проти вилучення української літератури зі шкільної програми. Працівники кафедри історії української літератури надіслали відповідного листа міністру освіти та науки Оксену Лісовому.

У листі викладачі посилаються на інтерв'ю міністра, в якому той говорив про плани скоротити кількість предметів у школах. Серед названих ним предметів, які мають залишитись у програмі (історія України, українська мова, хімія, фізика, математика, біологія), українська література була відсутня.

"Якщо це не звичайне недогляд, то ми маємо справу з тенденцією, що загрожує національній безпеці", - вважають автори звернення.

Викладачі ХНУ вказують, що "саме українська література вводить молоду людину в широкий контекст національного буття в його тисячолітній ретроспективі, наснажує почуттям причетності до драматичної боротьби за свободу, навчає цінувати й захищати рідну землю, озброює системою вартостей, базовою для етнічного самоусвідомлення". предмета зі шкільної програми "не менш небезпечна для національного суверенітету, ніж відмова від розвитку військової промисловості".

Лист підписали 11 викладачів вишу.