Сьогодні у прикордонному з РФ Вовчанську Харківської області залишається 3,5 тисячі людей. Як і минулого року, люди зимуватимуть без опалення.

У місті понад рік немає газу. Газопровід, який ще з часів СРСР був підключений до російського, у жовтні 2022 року було пошкоджено обстрілами. Минулої зими місцевих жителів забезпечували буржуйками, генераторами та дровами, постачали ковдрами та продуктами.

Як повідомив голова ХОВА Олег Синєгубов, відновити подачу газу неможливо: для цього потрібно провести магістральний газопровід. У Вовчанську встановлено модульні котельні, які працюють на твердому паливі. Однак задля безпеки запускати їх не можна: це може призвести до нових ударів з боку РФ.

Губернатор зазначив, що місцеві жителі можуть опалювати будинки електроприладами: у місті посилили електропроводку, і електромережі зможуть витримати навантаження.

Також, за даними обладміністрації, на Вовчанському напрямку зафіксували посилення обстрілів. Як повідомили в обласній прокуратурі, увечері 30 листопада армія РФ укотре обстріляла Вовчанськ. Росіяни били з артилерії по центру міста. Пошкоджено магазини та житлові будинки.

За фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України) розпочато досудове розслідування.