Кіт-біженець із Північної Салтівки двома літаками дістався США. Мешканка Штатів побачила його на сайті КП "Центр поводження з тваринами" та вирішила забрати до себе до Нью-Йорка.

Як розповіли у притулку, рудий кіт Мартін потрапив до них наприкінці зими. Навесні КП попросило фінансової допомоги, серед тих, хто відгукнувся, була емігрантка Марина. Вона почала шукати спонсорів, перераховувала гроші притулку, надіслала спеціальний інвалідний візок для пса Лакі з травмою хребта.

Пізніше вона переглядала анкети вихованців на сайті притулку і побачила кота з Північної Салтівки із серцем на носику. Так Мартін одержав нову родину.

Кіт летів до США через Польщу. З Харкова він із супроводжуючими виїхав 9 жовтня, а 10 жовтня у його поїзді спалахнув локомотив. Тоді всі вагони відчепили та повернули на найближчу станцію; вже інший локомотив повіз поїзд до Львова. На під'їзді до міста потяг простояв три години. Склад у Пшемишлі також затримався. Кіт летів спочатку з Кракова до Варшави, а потім - з Варшави до Нью-Йорка.

"14 жовтня о 5 ранку бездомний кіт із Харкова офіційно став пасажиром і був переданий до рук представника компанії-авіаперевізника", - розповіли у притулку.

Зараз Мартін освоївся у своєму новому будинку, познайомився з іншими вихованцями господині, грає з її дітьми.

Дивовижна історія сталася і з пораненим псом Джеком, який пережив окупацію Куп'янська. Тепер він живе у будинку всесвітньо відомого співака Андреа Бочеллі. Але раніше пса привезли до Києва, де його оглянули ветеринари, зробили операцію, видалили зі старої рани на спині уламок.

Історію порятунку Джека розповів у Facebook депутат Київського міського овета Олесь Маляревич.

"Джек жив у місті Куп'янськ, опинився в окупації, майже втратив слух у результаті вибухів, отримав невелике осколкове поранення спини, але зберіг свою природну доброту, любов до людей, міцний характер та віру у краще. Ми знайшли Джека на другий день після звільнення Куп'янська. Так трапилося, що я розповів про Джека своєму американському другу, він запропонував знайти Джеку новий безпечний будинок і знайшов! Так почався шлях Джека до Італії, до сім'ї Андреа Бочеллі", - розповів Маляревич.