"Фельдман Екопарк" у передмісті Харкова, в якому в перші дні жовтня багато років поспіль проходив Бал хризантем, фактично знищено обстрілами. Вольєри, адміністративні будівлі, кафе і скульптури, що залишилися, – зруйновані, на вцілілих видно сліди обстрілів. Земля усіяна осколками снарядів.

Бал хризантем був традиційним для екопарка святом. На флористичний фестиваль, який проводився 10 років поспіль, з'їжджалися тисячі людей не лише з Харкова та області, але й з інших регіонів країни: на окружній вишиковувалися багатокілометрові затори. Фішкою заходу були великі фігури з квітів, розставлені по всьому парку. Вхід до екопарку залишався безкоштовним.

У перші дні війни екопарк потрапив у так звану «сіру зону»: його територія не була окупована, але парк зазнав жорстоких обстрілів.

Приблизно через місяць після початку війни власник екопарку Олександр Фельдман публічно заявив, що екопарк фактично знищений вогнем, а тварин - доведеться приспати. Завдяки участі волонтерів та різних фондів із порятунку тварин частину мешканців екопарку вдалося евакуювати. Більше 100 тварин загинули - в основному, від обстрілів та страху; деякі – розбіглися. На жаль, під час евакуації було вбито кількох співробітників екопарку.

Нещодавно стало відомо, що у парку загинуло незвичайне для Харкова дерево – олива, яка за віком була ровесницею міста.

Фельдман неодноразово заявляв про намір відродити екопарк після закінчення війни. Сьогодні, удень, коли традиційно відкривався Бал хризантем, в екопарку пообіцяли проводити надалі і цей фестиваль.

4 6 7 8