Українська гастрономічна спільнота розпочала створення нового меренгового десерту, названого “Каринська” на честь видатної харків’янки Варвари Каринської, яка здобула “Оскар” у 1948 році за костюми до фільму. Про ініціативу розповів кулінарний експерт Всеволод Поліщук, який разом із шеф-кухарем Євгеном Клопотенком і кондитеркою Мирославою Новосад працює над проєктом. Каринська, народжена в Харкові, відома не лише як костюмерка Елізабет Тейлор і Марлен Дітріх, але й як авторка класичної форми балетної пачки, якою балерини користуються вже 80 років.

Мета проєкту – створити українську альтернативу меренговим десертам із імперськими назвами, розробити технологічну карту й оприлюднити її. Це дозволить закладам по всій Україні готувати десерт “Каринська” та популяризувати ім’я видатної мисткині. Ініціатори прагнуть, щоб “Каринська” з’явилася в меню ресторанів, на столах українців і в їхній свідомості, нагадуючи про внесок харків’янки в світову культуру.

Поліщук зазначив, що проєкт відкритий для всіх охочих: долучитися можна, звернувшись до нього, Клопотенка чи Новосад.

“Ми розпочинаємо роботу над створенням того самого меренгового десерту. Мета чітка: створити українську альтернативу проросійському десерту, прописати технологічну карту, викласти її у відкритий доступ. Щоб кожен заклад, в кожному куточку України готував його і поширював знання про видатку мисткиню”, – наголосив він.

Детальніше про Варвару Каринську - читайте в нашому матеріалі.

На фото - Варвара Каринська