СБУ затримала 57-річну вчительку молодших класів у селі Лук’янці Липецької громади. Рніше жінку притягували до відповідальності за те, що вона била дітей. Під час боїв за Харків зловмисниця здавала ворогу українських патріотів.

Як повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула, за її наведенням росіяни ув’язнили до катівні декількох учасників руху опору в регіоні. Серед них – депутат місцевої ради, учасник АТО і батько діючого співробітника Національної поліції України. Полонених постійно били і залишали на тривалий час без їжі та води, щоб отримати від них інформацію про Сили оборони, які на той час вели бої за Харків.

Згодом кількох людей випустили, одного – окупанти вивезли до Бєлгородської області, де тримали в полоні 2 роки, а потім обміняли на російського бойовика.

Відомо, що у Харківській області знайдено найбільше катівень серед усіх регіонів України – 28.

Також відомо, що жінка часто листувалась з абонентами з російськими номерами. Серед них — її чоловік, який після окупації Волновахи Донецької області поїхав туди жити й працювати.

Після звільнення села колаборантка виїхала до Харкова, зняла квартиру й залягла на дно. Співробітники СБУ встановили її місцеперебування та затримали.

Наразі жінці повідомлено про підозру за ст. 111-2 Кримінального кодексу України. Зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує до 12 років ув’язнення.