У Харківській області знайшли найбільше катівень серед усіх регінів України – 28. До трьох із них складно дістатися, й вони поки що не обстежені цілком, бо знаходяться на кордоні з РФ, де постійні обстріли. Про це розповів начальник слідчого управління ГУНП в Харківській області Сергій Болвінов.

Наразі слідчі працюють з 227 потерпілими, яких утримували у різних катівнях. 

Серед найбільших — катівня в Куп’янську. Її облаштували в приміщенні ізолятора Куп’янського відділу поліції, де максимально можна було розмістити 45 людей, але окупанти тримали там понад 150 українців. Заручниками стали звичайні люди віком від 16 до 65 років. Серед них були школярі, пенсіонери, вчителі, директори місцевих підприємств та фермери. Деяких людей утримували понад 100 днів.

За свідченнями полонених, окупанти били їх руками й ногами, гумовими палицями та трубами, електричним струмом і електрошокером. Палили на тілі пластмасу, загинали руки та суглоби в кайданках, примушували працювати, чинили психологічний тиск.

В результаті тортур двоє полонених померло, четверо вважаються зниклими безвісти, ще четверо досі перебувають в полоні. Більшість отримали важкі психологічні травми.

«Завдання, яке стоїть перед нами, — скерувати до суду не один епізод катування, а встановити та ідентифікувати всіх російських військових, «лнр/днрівців» та зрадників-колаборантів, причетних до катування українців в Куп‘янську. Ми працюємо над встановленням осіб кожного ката. Через те, що вони постійно приховували свої обличчя, розслідувати цю справу важко. Але ми маємо багато свідчень потерпілих, список особового складу російських поліцейських, їх рапорти та журнали утримання і вже найближчим часом оголосимо їм серію підозр», - сказав Болвінов.