Харківські котельні матимуть змогу працювати без центральної електрики. Теплові мережі отримають п'ять газових генераторів для автономної роботи котелень, повідомили на підприємстві.

Генератори надійдуть від Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ.

Один агрегат важить понад дві тонни. Його можна розмістити у приміщенні котельні.

Генератори екологічно безпечні, працюють від природного газу, їхній коефіцієнт корисної дії вдвічі більше ніж у дизельних. Виробництво електроенергії у них пов'язане із виробництвом тепла. Потужність генератора - 71 кіловат електричної та 116 кіловат теплової енергії.

До Харкова прибули три такі генератори. Ще два - у дорозі.

З жовтня 2022 року війська РФ завдають масованих ракетних ударів по електростанціях і підстанціях. Після таких ударів у всіх регіонах країни відбувалися відключення світла на кілька годин, в окремих населених пунктах – до доби та більше. Щоб забезпечити безперебійну роботу комунальних підприємств, лікарень, магазинів, кафе їх обладнають генераторами. Відключення світла автоматично призводило до відключення опалення, оскільки на теплові підприємства постачали електрику централізовано. Генератори дозволять працювати автономно та подавати тепло до будинків навіть під час блекауту.