У Харкові книги російською мовою здають у макулатуру. Одна з харківських кав'ярень розпочала збір російськомовних книг, які відправлять на вторсировину, пише “Суспільне”.

Акцію назвали "Здай Пушкіна на Пушкінській". Кафе, яке займається збиранням книг, знаходиться на вулиці Пушкінській, 63. Там приймають не лише твори Олександра Пушкіна, а й будь-які інші книги російською мовою. Так, харків'яни вже принесли туди "Війну і мир" Льва Толстого, "Князь Срібний" Олексія Толстого, "Життя Пушкіна" у двох томах Аріадни Тиркової-Вільямс.

За кожну здану книгу у кафе пропонують знижку – одну гривню на одне замовлення. Але якщо людина приносить одразу багато книг, то її пригощають кавою безкоштовно.

За чотири дні з початку акції до кафе принесли близько 100 кілограмів книг. У пунктах прийому макулатури за такий обсяг можна отримати 150-200 гривень. На OLX є пропозиції від 300 гривень за 100 кіло.

Гроші, отримані від макулатури, власники кав'ярні обіцяють направити на потреби ЗСУ.

Після лютого 2022 року в Україні розпочалася тотальна дерусифікація. З бібліотек вилучаються книжки російською мовою. У Мінкульті повідомили, що у 2022 році списали 10 млн книг російською.