Перша в Україні філія міжнародної асоціації "Поріднені міста" (МАПГ) 29 листопада відкрилася в Харкові. Про це повідомив сайт Харківської міськради. На відкритті були присутні перший заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Володимир Бабаєв, заступник харківського міського голови Ігор Терехов, почесний громадянин м. Харкова Михайло Пилипчук. Російську сторону представляли Генеральний консул Російської Федерації в Харкові Всеволод Філіпп, перший заступник голови уряду Московської області Ігор Пархоменко, виконавчий віце-президент міжнародної асоціації "Поріднені міста" Сергій Парамонов. Почесним президентом філії обраний М.Пилипчук. Учасники зустрічі відзначили активну роль Харкова у встановленні і розвитку ділових і культурних зв'язків з іншими містами (у Харкова - 17 міст-побратимів і партнерів за кордоном - "SQ").

Як зазначено на сайті асоціації, до її цілей входить сприяння двостороннім і багатостороннім зв'язкам місцевих та регіональних органів влади держав-учасників СНД, а також їх координація як у рамках СНД, так і з партнерами в інших країнах.

Довідка "SQ". Міжнародна асоціація "Поріднені міста" - це об'єднання місцевих і регіональних органів влади, їх асоціацій та спілок, інших юридичних, а також фізичних осіб, створена на принципах добровільності, рівноправності та самоврядування. Вона здійснює свою діяльність на території держав-учасників СНД та інших держав у міру створення на їх території своїх структурних підрозділів, відділень і членських організацій.

Офіційно міста-побратими згуртувалися в єдину організацію, Всесвітню федерацію поріднених міст, у 1963 р. У 1964 р. у СРСР була створена Асоціація зі зв'язків радянських і зарубіжних міст, а в 1991 р. було прийнято рішення про створення міжнародної асоціації "Поріднені міста" , яка стала правонаступницею Асоціації. Членство в МАПГ міст колишнього СРСР (крім країн Прибалтики) відраховується з моменту вступу до колишньої радянської асоціації. Для Харкова це 1964 р.

Зараз МАПГ об'єднує більше 320 міст та регіонів країн СНД. З 1992 р. вона є членом Всесвітньої федерації поріднених міст, співпрацює з Міжнародною спілкою місцевої влади. Останні десять років МАПГ очолює губернатор Московської області Борис Громов.