Протокол про торгово-економічну, науково-технічну і культурну співпрацю Московської та Харківської областей на 2011-2013 рр. підписано 29 листопада в Харківській облдержадміністрації (ХОДА). Протокол підписали перший заступник голови уряду Московської області Ігор Пархоменко та перший заступник голови ХОДА Володимир Бабаєв.

Як зазначив заступник голови ХОДА Юрій Сапронов, мало в кого викликає сумніви той факт, що Харківська область є мостом між Росією і Україною. "Росія - наш основний партнер, на якого припадає близько половини товарообігу Харківської області. Зовнішньоторговельний оборот області з Росією за січень-жовтень 2010 р. склав 1,16 млрд. дол., що на 35% більше, ніж за аналогічний період 2009 р. Зовнішньоторговельний оборот Харківської обл. з Московської обл. склав 201 млн.дол., що більше на 42%", - зазначив Ю.Сапронов. За його словами, інвестиційна ємність області складає більше 1 млрд. дол., так що російські бізнесмени зможуть зайняти гідне місце серед інвесторів.

Як зазначив начальник управління розвитку промисловості Міністерства промисловості та науки уряду Московської області Микола Денисов, в Московській області "виробляється продукція, образно кажучи, від цвяха до комічного корабля "Буран". "За результатами відвідування промислової виставки, яка працює в рамках Днів Московської області в Харкові, вже видно, що є великі можливості та перспективи для взаємовигідного розвитку бізнесу двох областей", - зазначив М.Денисов.

За словами І.Пархоменка, за минулий період з часу підписання угоди про співпрацю двох регіонів (з 2002 р. - "SQ") зроблено багато для розвитку співробітництва. "Ми будемо уважно стежити за тим, щоб програма співпраці виконувалася. Ми готові черпати на харківській землі нові ідеї, а також ділитися своїми напрацюваннями. У нас є досвід створення технопарків, буде будуватися наукова база в "Сколковому". Вивчення досвіду цієї роботи могло б бути цікавим для Харківської області. Я мав можливість ознайомитися з багатьма підприємствами на виставці. Керівники підприємств говорили, що зв'язки між Харківщиною і Московською областю існують протягом багатьох років. Тепер ми повинні створювати умови для розширення співпраці. Сподіваємося, що підписання протоколу виведе нашу співпрацю на новий рівень", - зазначив І.Пархоменко.