Ряд хімічно небезпечних підприємств Харкова не обладнані системами раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у ​​разі їх виникнення. Про це 28 жовтня на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (КЧС) заявив начальник управління Державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки Головного управління МНС України в Харківській області Сергій Колосовський.

Як зазначив С. Колосовський, за результатами перевірок особливу тривогу викликають такі підприємства, як ПФ "Изобилие", ДП "Завод хімічних реактивів", НТК "Інститут монокристалів" НАН України, АТ "Харківський дріжджовий завод", ТОВ "Харківський м'ясокомбінат", філія ТД ТОВ "Курганський бройлер", ПП "Тропік", АТЗТ "Хладопром", об'єкти КП КГ "Харківкомуночиствод" - насосна станція № 25а і Безлюдівський очисні споруди. Також, за словами С. Колосовського, на цих підприємствах персонал не в повній мірі забезпечений засобами захисту органів дихання від небезпечних хімічних речовин.

За підсумками засідання комісії було прийнято рішення зобов'язати керівників вищеперерахованих підприємств найближчим часом встановити на підприємствах системи раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення людей у ​​разі їх виникнення, а також забезпечити всіх працівників засобами захисту органів дихання від небезпечних хімічних речовин. Також комісія вирішила, що підприємству "Курганський бройлер", де зберігається 8 т аміаку, буде приділено особливу увагу, враховуючи, що керівництво підприємства не було присутнє на засіданні КЧС.

Довідка "SQ". Як заявив 28 жовтня С. Колосовський, жоден з об'єктів Євро-2012 в Харкові, крім транспортних магістралей, не входить в зону зараження від хімічно небезпечних об'єктів.

У той же час, за його словами, у разі аварії може бути значно збільшена концентрація шкідливих речовин поряд з об'єктами Євро-2012. Так, стадіон "Металіст" потенційно потрапляє в зону впливу Харківського м'ясокомбінату - підприємства третього ступеня хімічної небезпеки. "У технологічному обладнанні цього підприємства може перебувати до 25 т аміаку. Але при цьому на м'ясокомбінаті розробили документи з безпечної експлуатації і вже приступили до монтажу системи раннього виявлення надзвичайних ситуацій", - зазначив С. Колосовський.