Уголовное дело против Ю.Тимошенко передано в судПрокуратура Харківської області передала до суду кримінальну справу за обвинуваченням екс-прем'єр-міністра України, лідера ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко у покладанні боргів корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ) на держбюджет України. Про це сьогодні, 29 березня, журналістам повідомив прокурор Харківської області Геннадій Тюрін. За його словами, справу направили до Київського районного суду Харкова.

"Прокуратурою області заявлений позов на відшкодування Ю.Тимошенко 19,5 млн.грн. збитків, завданих державі в результаті встановлених злочинів. Законодавством передбачено, що розгляд справи почнеться не пізніше, ніж за 10 днів після передачі до суду, а в разі особливо складних справ - не пізніше, ніж за 30 днів після передачі до суду", - зазначив прокурор області.

За словами Г.Тюріна, прокуратура вважає провину Ю.Тимошенко доведеною за п'ятьма епізодами, що стосуються її діяльності в корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ). Ю.Тимошенко звинувачують за ч.5 ст.191 (привласнення або розтрата чужого майна в особливо великих розмірах; карається позбавленням волі терміном від 7 до 12 років), ч.3 ст. 212 (умисне ухилення від сплати податків особою, яка раніше притягувалася до відповідальності за цей же злочин; карається позбавленням волі терміном від 5 до 10 років), ч.2 ст. 366 (службова фальсифікація, що призвела до тяжких наслідків; карається позбавленням волі терміном від 2 до 5 років).

За словами Г.Тюріна, всі епізоди відносяться до 1997-1998 рр. Прокурор області зазначив, що термін давності за цими злочинами минув, але Ю.Тимошенко можна притягнути до відповідальності, оскільки вона вчинила новий злочин, за який зараз відбуває покарання.

Як заявив захисник Ю.Тимошенко Сергій Власенко, який також був присутній на прес-конференції прокурора, всі епізоди, за якими звинувачують екс-прем'єра, вже розглядалися в судах. "Верховний суд у 2005 р. уже приймав рішення закрити кримінальну справу за приписуваними їй звинуваченнями", - заявив адвокат. С.Власенко також зазначив, що в 1997-1998 рр. Ю.Тимошенко вже не працювала в корпорації ЄЕСУ, а була народним депутатом. "У справі немає жодних доказів провини Тимошенко", - підкреслив С.Власенко.

Довідка "SQ". 11 жовтня 2011 р. Ю.Тимошенко була засуджена Печерським райсудом Києва до семи років позбавлення волі за перевищення службових повноважень при підписанні газових угод з Росією у 2009 р. 30 грудня Ю.Тимошенко була доправлена ​​для відбування покарання до Качанівської жіночої колонії. Також у жовтні 2011 р. стосовно Ю.Тимошенко порушено кримінальну справу за покладання боргів корпорації ЄЕСУ на бюджет України.

28 березня згідно з рішенням Київського районного суду Харкова сьогодні закінчився термін ознайомлення Ю.Тимошенко та її захисту з матеріалами кримінальної справи.