Кримінальна справа за обвинуваченням екс-прем'єра, лідера партії ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко в махінаціях, пов'язаних з компанією "Єдині енергетичні системи України", буде розглядатися в приміщенні Апеляційного суду Харківської області. Про це 3 квітня повідомили "SQ" в Київському районному суді Харкова.

Згідно із законодавством, суд має право обрати для засідань приміщення іншого суду на свій розсуд у випадку, якщо приміщення районного суду недостатньо зручно для проведення засідань. Попереднє засідання у цій справі призначене на 19 квітня (початок - о 10.00). Справу буде вести суддя Київського райсуду Харкова Костянтин Садовський.

Довідка "SQ". 29 березня прокуратура Харківської області направила до Київського районного суду Харкова кримінальну справу про діяльність корпорації "Єдині енергетичні системи України", порушена щодо екс-прем'єр-міністра України Ю.Тимошенко. За словами прокурора Харківської області Геннадія Тюріна, після направлення справи до суду попереднє слухання, відповідно до законодавства, повинно бути призначено протягом 10 днів (30 днів в особливо складних випадках). "Я думаю, що ці терміни не будуть затягуватися", - сказав Г.Тюрін. Він зазначив, що початок судового процесу буде відкритим. Пізніше стало відомо, що Ю.Тимошенко у справі ЄЕСУ судитиме 36-річний суддя Костянтин Садовський.

Кримінальну справу за покладання боргів корпорації ЄЕСУ на бюджет України стосовно Ю.Тимошенко СБУ порушила у жовтні 2011 року. У січні цього року Слідчий відділ управління СБУ в Харківській області завершив розслідування справи. За інформацією прес-центру СБУ, Ю.Тимошенко "звинувачується в організації ухилення від сплати податків на загальну суму понад 4,7 млн. грн., Розкрадання і замаху на розкрадання бюджетних коштів шляхом незаконного відшкодування понад 25 млн.грн. податку на додану вартість, службової підробки і в ухиленні від сплати 681 тис.грн. прибуткового податку. Методом розкрадання бюджетних коштів було впровадження корпорацією ЄЕСУ фінансової схеми приховування валютної виручки з використанням підконтрольних офшорних компаній".

Ю.Тимошенко у 1995-1997 рр. очолювала корпорацію ЄЕСУ.