Нафтогазова компанія "Shell" планує побудувати автозаправні станції на магістралях, що сполучають Харків з великими містами України. Про це в Києві 27 травня під час презентації Харківської області в Американській торговельній палаті в Україні повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Юрій Сапронов. За його словами, вже підписано протокол про наміри в сфері співпраці Харківської області та компанії "Shell".

Ю.Сапронов відзначив, що компанія "Shell" почне роботу в регіоні не тільки для того, щоб використовувати область як ринок збуту своєї продукції, але і для того, щоб вести розвідку і розробку покладів так званого сланцевого газу (розташований на глибині від 5 тис.м). "При розробці сланцевого газу іноземцям стане в нагоді досвід наших газовиків, які розробляли технології видобутку газу в СРСР", - заявив заступник голови ХОДА Юрій Сапронов.

Він також повідомив, що допомагаючи "Shell" вкладати інвестиції в область, ХОДА зіткнеться з тим, що рішення про розробку родовищ і початок розвідувального буріння приймаються на рівні держави. "Найскладніша проблема, з якою ми зіткнемося при розробці - це розділ продукції, яка буде добута з надр. Ми будемо відстоювати інтереси України і регіону, але, можливо, краще віддати інвесторам частину газу, щоб отримати взамін технології, податки й робочі місця. Зараз в Україні немає технології видобутку сланцевого газу", - підкреслив Юрій Сапронов.

Довідка "SQ". У квітні 2011 р. представники компанії відвідали Харківську область і висловили зацікавленість у розробці і видобутку в регіоні сланцевого газу. У травні була створена спільна робоча група, до якої увійшли представники нідерландсько-британської нафтогазової компанії "Shell", ХОДА, територіальних органів міністерств і відомств в Харківській області. Робоча група погоджує питання, що стосуються можливої ​​реалізації інвестиційного проекту з розвідки та розробки газу з твердих порід на території Юзівської газової площі, яка частково розташовується на території Донецької та Харківської областей.

"Royal Dutch Shell" - нідерландсько-британська нафтогазова компанія, в 2010 р. - восьма за величиною компанія у світі. Веде геологічну розвідку і видобуток нафти і газу в більш ніж 40 країнах світу, повністю або частково володіє 50 нафтопереробними заводами.