Харківська обласна митниця погодила проект відкриття магазину "DUTY FREЕ" (магазину безмитної торгівлі) на території пункту пропуску "Гоптівка" (на кордоні з Росією). Про це повідомили "SQ" у Харківській облмитниці. Узгодження митниці необхідно тому, що товар для торгівлі фактично вивозиться за територію Україну і торгівля йде за кордоном України. У магазині планується продавати різні товари, наприклад, косметику.

Як повідомили на митниці, через "Гоптівку" в основному перетинають кордон люди, а вантажів перевозиться мало, тому магазин буде затребуваний. Організовані групи пасажирів (в автобусах) купують мало, основними клієнтами "DUTY FREЕ" є автомобілісти. Магазин "DUTY FREЕ" на "Гоптівці" буде першим з української сторони в цій частини кордону, а з російської сторони вже працюють два магазини. Нещодавно був відкритий магазин "DUTY FREЕ" у Харківському аеропорту.

Як відзначили на митниці, планується відкриття магазину "DUTY FREЕ" на Гоптівці - тільки частина перетворень, які торкнуться пункту пропуску. "Вже завершена розробка проекту реконструкції "Гоптівка", яка розпочнеться після надходження коштів з держбюджету", - відзначили на митниці.

Довідка "SQ". На розробку проекту реконструкції "Гоптівка" у 2010 р. було виділено 1 млн. 80 тис.грн. У рамках реконструкції передбачається привести пропускну здатність митного поста "Гоптівка" у відповідність з пропускною здатністю митного поста "Гоптівка" (Росія). Планується ввести 12 смуг на в'їзд і на виїзд, оновити існуючі будівлі. У реконструкцію поста "Гоптівка" планується інвестувати 21,4 млн.грн.

У зоні відповідальності Харківської обласної митниці знаходиться 13 пунктів пропуску: сім залізничних, чотири автомобільних і два авіаційних.