Харківська область отримає багатомільйонне фінансування в рамках меморандуму про співпрацю, підписаного між Харківською облдержадміністрацією і Міністерством з питань ЖКГ. Про це йдеться в меморандумі, підписаному в Харкові 24 червня.

Як зазначено в меморандумі, в 2010 р. Харківська область отримає 2,7 млн.грн. на реконструкцію і капремонт житлових будинків з використанням енергозберігаючих технологій і устаткування (ремонт або заміна ліфтів, які знаходяться в аварійному стані). Ще 7,7 млн. грн. буде виділено на реалізацію інвестиційних проектів з технічного переоснащення та капремонту ліфтів і житлових будинків, в яких створюються нові або вже функціонують об'єднання співвласників багатоквартирних будинків. Також 4,8 млн.грн. буде виділено на будинкові засоби обліку та регулювання споживання теплової енергії.

Згідно з меморандумом, буде розглянуто питання впровадження в 2010-2012 рр. пілотних проектів, спрямованих на оптимізацію схем теплопостачання населених пунктів Харківської області шляхом виведення з експлуатації великих промислових котелень за рахунок будівництва квартальних і блокових котелень. На першому етапі (2010 р.) буде реконструйована друга черга системи теплозабезпечення сел. Ківшарівка, яке є частиною м. Куп'янська. На другому етапі (2011 р.) буде реконструйована система теплозабезпечення м.Лозова і сел. Куп'янськ-Вузловий. На третьому етапі (2012 р.) буде закінчено реконструкцію системи теплозабезпечення Лозової. Крім того, в 2010 р. на енергозбереження, розвиток та реконструкцію централізованих систем теплозабезпечення Харківської області буде виділено 20,1 млн. грн.

Відповідно до підписаного меморандуму, в 2010 р. на реконструкцію централізованих систем водопостачання та водовідведення з використанням енергоекономного обладнання і технологій та забезпечення заходів, спрямованих на поліпшення якості питної води, буде виділено 20 млн. грн.

На благоустрій територій райцентрів і малих міст (на переобладнання мереж зовнішнього освітлення вулиць) орієнтовно буде виділено 3,2 млн. грн.

Крім того, при уточненні держбюджету-2010 за підсумками першого півріччя МінЖКГ має внести пропозицію про обсяги фінансування розвитку міськелектротранспорту в Харкові в сумі 21,9 млн. грн.: на оновлення парку трамваїв і тролейбусів (21,1 млн. грн.) та будівництво та реконструкцію трамвайних і тролейбусних ліній (0,8 млн. грн.).

Згідно меморандуму, буде вирішено питання погашення кредиторської заборгованості за виконані роботи, що виникла за бюджетною програмою реформування житлово-комунального господарства в 3,2 млн. грн. і за бюджетною програмою ліквідації підтоплень в 635 тис. грн.

Довідка "SQ". Харківська облдержадміністрація (ХОДА) і Міністерство з питань ЖКГ 24 червня підписали в Харкові меморандум про співпрацю. Такий же меморандум вже підписаний між міністерством і Луганською, Львівською ОДА. За словами міністра з питань ЖКГ Юрія Хіврича, меморандуми будуть підписані з усіма ОДА в Україні.