"Я не змінив свого ставлення до Української повстанської армії (УПА) і до лідерів націоналістів, таких як Бандера, Шухевич, Коновалець, Мельник" - заявив голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайло Добкін, повідомив 25 лютого офіційний сайт ХОДА.

"Нещодавно я був присутній на дуже цікавій лекції Ярослава Грицака "Третя Україна", який дуже простими словами відповів на дуже складні питання. Він вважає, що немає сьогодні в нашому суспільстві визнаних історичних особистостей, навколо яких об'єднався б народ", - заявив М.Добкін .

Він також підкреслив, що в українців є загальнонаціональна ідея. "Я впевнений, що в Україні з'явиться людина, яка буде сприйматися однаково позитивно на всій території нашої країни", - зазначив М.Добкін.

Довідка "SQ". Ще будучи мером Харкова, в 2008 р., М.Добкін підкреслив, що "насильницька українізація, яка запроваджується керівництвом країни, викличе відторгнення всього українського на південно-сході країни". За його словами, необхідно вести широку громадську дискусію навколо "лжегероев". Зокрема, М.Добкін заявив: "поки я буду мером, у Харкові не буде ні Шухевичів, ні Мазеп".

У Харкові, у Молодіжному парку, в 1992 р. був встановлений пам'ятник воїнам УПА. У 2008 р. Харківська міськрада визнала, що пам'ятник встановлений незаконно. У грудні 2008 р. М.Добкін у телефонній розмові запропонував меру Івано-Франківська прийняти на зберігання пам'ятний знак УПА, пославшись на рішення Харківської облради про його демонтаж. На сесії Харківської міськради він заявив, таким що чином "із одного боку ми виконаємо волю Харківської облради (рішення від 23 грудня - "SQ"), із іншого - не будемо ображати тих, комусь цей пам'ятник дорогий. Так ми покажемо толерантне відношення до різних ідеологій".

Тоді ж мер пообіцяв, що в місті буде "встановлено пам'ятник жертвам УПА".

Роман Шухевич (1907-1950) - один з керівників Організації українських націоналістів (ОУН) на території Західної України та Східної Польщі з травня 1943 р. до своєї загибелі. У збройних формуваннях нацистської Німеччини з 1941 - капітан (гауптман). У 1944 -1950 очолював Головну команду Української повстанської армії (УПА) і підпілля.

УПА заснована в 1942 р. Організацією українських націоналістів (ОУН). За різними даними, УПА діяла переважно на території західних областей України проти польських і радянських партизанів і Червоної армії, а також проти військ рейху. Після 1945 р. зосередилася на боротьбі з радянською владою, використовуючи тактику партизанської війни та індивідуального терору. Продовжувала опір радянській владі до середини 50-х рр. XX ст.