КРУ в Харківській області надало допомогу лісгоспам області при проведенні державного фінансового аудиту виконання бюджетних програм у системі Держкомлісу України. Про це повідомили "SQ" у прес-службі КРУ в Харківській області. За даними КРУ, аудит виявив порушення фізичними та юридичними особами норм земельного законодавства при використанні земель лісового фонду.

Як повідомили в КРУ, за результатами перевірки було встановлено, що 594,2 га земель державного лісового фонду самовільно зайнято, в тому числі, наприклад, під кладовища. З 594,2 га земель лісового фонду документи про надання земель у користування є у користувачів, які займають 112,9 га. Ці документи були отримані ще в часи СРСР і на початку 90-х років минулого сторіччя і не переоформлені відповідно до законодавства. У стадії оформлення знаходяться документи на 122,2 га земель, щодо права користування 6,8 га земель слідство ведуть правоохоронні органи.

Як відзначили в КРУ, за фактами самовільного заняття земельних ділянок лісгоспи направили листи суб'єктам господарювання та фізичним особам, в райдержадміністрації, управління з контролю за використанням і охороною земель, природоохоронну прокуратуру і Державну екологічну інспекцію. "Зазначені самовільно зайняті землі втратили своє цільове призначення як землі лісового фонду, оскільки використовуються інакше і частково зайняті капітально побудованими будинками", - відзначили в КРУ.

Довідка "SQ". На самовільно зайнятій площі лісгоспів в 594,2 га розташовані будівлі лікарень, санаторіїв та диспансерів (на 60,1 га), бази відпочинку підприємств, організацій, установ (125 га), дитячі табори відпочинку (17,8 га), лінії електропередачі і зв'язку (64,8 га), військові частини (37,2 га), кладовища (48 га), газопроводи й об'єкти видобутку газу (61,1 га), кар'єри з видобутку піску (67,6 га), автодороги (13, 9 га), а також гаражі, кафе та інші будівлі (98,7 га).