Харківська область відстає від загальнодержавних вимог щодо створення заповідників. Про це 18 жовтня на засіданні постійної комісії з питань екології, надзвичайних ситуацій і ліквідації їх наслідків Харківської облради повідомив начальник Держуправління охорони навколишнього середовища в Харківській області Роман Квартенко. За його словами, за 2010-2011 рр. частка заповідних зон була збільшена з 1,8% до 2,3% загальної площі області за плану на початок 2012 р. у 3,5%. При цьому зараз розглядається законопроект, у якому області пропонується мати вже 5% заповідних зон.

За словами Р.Квартенка, управління екології спільно з харківськими вченими розробило проект збільшення площ заповідних зон за рахунок водно-болотного фонду, щоб не зачіпати лісові масиви, які обслуговує обласне управління лісового господарства. "Болотисті місця в області є в основному біля р. Сіверський Донець та його приток. Проекти чотирьох заповідників у водно-болотному фонді земель планується винести на розгляд комісії облради у 2012 р.", - зазначив Р.Квартенко.

Він також повідомив, що зараз в області вже 240 територій природоохоронних зон. На грудневу сесію облради буде винесений проект програми екологічної мережі області, основою для якої стануть районні програми. "Ми пішли правильним шляхом, спочатку погоджуючи районні програми екомережі (зараз не узгоджені тільки програми Харківського району та Харкова). В інших областях України поквапилися затвердити обласні програми, а тепер не можуть прийняти районні", - зазначив Р.Квартенко.