У Харківській області за підсумками січня-вересня перевиконали план збору екологічного податку на 6,9 млн.грн. Про це 18 жовтня на засіданні постійної комісії з питань екології, надзвичайних ситуацій і ліквідації їх наслідків Харківської облради повідомив перший заступник начальника Головного управління ЖКГ та розвитку інфраструктури Харківської облдержадміністрації Сергій Дорошенко.

За його словами, на сесії облради, яка призначена на 27 жовтня, належить розподілити отримані понадпланові кошти на екологічні проекти. Найбільше грошей дістанеться Зміївському району, де за 3,9 млн.грн. для обслуговування житлового будинку буде збудоване біоплато (ставок для утилізації рідких побутових відходів за рахунок рослин). Цей будинок постраждав від пожежі, і люди чекають його ремонту. Будинок відремонтують, але потрібно вирішити проблему каналізації, що і буде зроблено за рахунок біоплато.

За словами С.Дорошенка, планується також виділити кошти на закупівлю сміттєвозів для районів області. У деяких районах готуються до впровадження роздільного збору сміття, закупили і встановили сміттєві баки. Всього від районів надійшло заявок на 80 автомобілів-сміттєвозів та асенізаторських машин (один сміттєвоз коштує приблизно 250 тис.грн.). Планується задовольнити частину заявок.

Постійна комісія підтримала запропонований С.Дорошенком проект розподілу додаткових коштів, запропонувавши передбачити виділення сміттєвозів у т.ч. Куп'янському району, який не увійшов до первісного списку районів.

Довідка "SQ". Без урахування перевиконання збору екологічного податку на заходи із захисту навколишнього середовища у 2011 р. було виділено 24 млн. 176 тис.грн. На 18 жовтня кошти освоєні на 55,6%.