Підписання договору про співпрацю Харківської області з Трнавским автономним краєм Словаччини відкриває нові перспективи розвитку відносин регіонів. Про це 18 червня під час українсько-німецького агропромислового форуму "AgroInternational 2011" повідомив голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін.

"Ми підписали дуже цікавий договір з одним із регіонів Словацької республіки. Трнавскій край схожий за структурою на Харківську область. В ньому є і промислове виробництво, і енергетика - там знаходиться одна з нечисленних атомних станцій Європи. У Трнавському краї багато уваги приділяють сільському господарству. Дуже багато є схожого, і дуже багато цікавих контактів очікується в майбутньому. Зокрема, можлива співпраця харківського ВАТ "Турбоатом" з атомною енергетикою і гідроенергетикою Словаччини, обмін студентами та взаємодія в сільському господарстві ", - зазначив губернатор.

За його словами, також можлива участь підприємців зі Словаччини в харківських будівельних проектах і навпаки.

Довідка "SQ". Угода про торговельно-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво між Харківською областю і Трнавским автономним краєм Словаччини 17 червня підписали М. Добкін та голова Трнавського автономного краю Тібор Микуш під час офіційного візиту президента України Віктора Януковича до Словаччини. Відповідно до угоди сторони мають намір розвивати співробітництво в сферах економіки, сільського господарства, науки, техніки, освіти та охорони здоров'я, культури і мистецтв, туризму і спорту, екології, енергетики та використання альтернативних джерел енергії.

Трнавскій край - один з восьми країв Словаччини з адміністративним центром у місті Трнава. Розташований на заході країни і межує з Австрією, Угорщиною та Чехією. У краю проживає понад 550 тис.чол. (дані на 2001 р.). Територія краю становить 4148 кв.км.

"Турбоатом" спеціалізується на випуску парових турбін для теплових електростанцій, атомних електростанцій і теплоелектроцентралей, гідравлічних турбін для ГЕС, газових турбін і парогазових установок для ТЕС. Виробничі можливості дозволяють випускати на рік парові і гідравлічні турбіни загальною розрахунковою потужністю відповідно 8 млн. кВт і 2 млн. кВт. Виробництво турбін здійснюється по замкнутому циклу: від проектно-конструкторських і науково-дослідних робіт до виготовлення, складання, випробування турбін і відвантаження.