ВАТ "Харківметробуд" (ХМС), будучи підприємством з державною часткою власності, відчужував об'єкти нерухомого майна, розташовані в центрі Харкова, на користь одного суб'єкта недержавної власності - ЗАТ "Будівельне управління 12". Про це повідомили "SQ" у Головному управлінні КРУ в Харківській області з посиланням на результати аудиту підприємства за підсумками його роботи з 1 січня 2007 р. до 30 червня 2009 р. За даними КРУ, були відчужені будівлі по вул.Слов'янській, 8, по вул.Культури, 25А, а також по вул.Петровського, 30А. Відчуження проводилося шляхом обміну основних засобів на матеріали без проведення експертної оцінки вартості цих матеріалів.

За даними КРУ, за результатами проведеного аудиту фінансово-господарської діяльності ХМС були виявлені втрати фінансових і матеріальних ресурсів загальною сумою 1,6 млн.грн., які були допущені в результаті реалізації робіт за ціною нижче собівартості і несвоєчасного пред'явлення замовнику актів виконаних будівельно- монтажних робіт, а також через невиробничі витрати.

Як заявили в КРУ, основною проблемою ХМС був недосконалий менеджмент, низький рівень організації робіт, недостатній рівень забезпечення координації виробничої та планово-фінансової діяльності підрозділів і філій, які входили до його складу. Наприклад, за рішенням правління ХМС у 2007 р. з перевищенням повноважень (оскільки рішення про реорганізацію є компетенцією вищого органу товариства - загальних зборів акціонерів) була утворена філія в Ростовській обл. (Росія). Але виробнича діяльність філії не збільшувала прибутку ХМС, оскільки його грошові потоки залишалися поза контролем органів управління ХМС. Філія виконувала гірські роботи, для чого ХМС вивіз до Росії обладнання. у 2009 р. на будівництві сталася аварія, і гірські роботи були припинені, філію ліквідували. Після закриття філії обладнання товариства на 700 тис.грн. залишилося в Росії.

Довідка "SQ". "Харківметробуд" був генеральним підрядником будівництва станцій Олексіївської лінії Харківського метрополітену. У березні 2009 р. генеральний контракт на будівництво метрополітену був розірваний. У квітні 2009 р. Господарський суд Харківській області, за заявою Управління пенсійного фонду України в Київському районі м.Харкова, порушив справу про банкрутство "Харківметробуду". З листопада 2009 р. була введена процедура санації, а в березні 2010 р. Фонд держмайна здійснив продаж державного пакету акцій ХМС комерційній структурі - ВАТ "Південспецбуд" (Харків).

Як встановлено аудитом, у 2007-2008 рр. питома вага (62% і 48% відповідно) у загальному обсязі чистого доходу ХМС становили доходи від виконання держзамовлення. Але будівництво метро фінансувалося не в повному обсязі, а лише на 67% в 2007 р. і на 50% - в 2008 р. ХМС був змушений через недофінансування виділяти власні кошти на охорону об'єктів метрополітену, що будується, оплату енергоносіїв, виплату зарплати . Зазначені витрати (розмір яких щомісяця складає більше 1,5 млн.грн.) Не покривалися прибутками. ХМС мав заборгованість з платежів до державних цільових фондів і до бюджетів, по податках, за розрахунками за енерго-, водо-і теплопостачання на 20 млн.грн. ХМС залучив 2 млн.грн. кредитних ресурсів, що призвело до значного зростання витрат у вигляді відсотків за користування кредитами і призвело до збільшення збитків на 1,7 млн.грн. Окрім того, аудиторським Дослідженням встановлено, що на момент складання кредитних угод, окремі банки пропонували більш зручні умови, порівняно із тими, на яких кредитувався ХМС, і скориставшись якими, він мав би можливість зекономити понад 30 тис.грн.