КП "Харківські теплові мережі" (ХТМ) і Науково-технічний концерн "Інститут проблем машинобудування НАН України" укладуть договір на створення проекту "Техніко-економічне обгрунтування (ТЕО) застосування теплових насосів від локальних джерел теплопостачання на об'єктах, що експлуатуються ХТМ". Про це повідомляється в програмі модернізації комунальної теплоенергетики Харківської області на 2011-2015 рр., прийнятої на сесії 16 червня. У програмі передбачена також модернізація теплового обладнання, введення в енергобаланс місцевих та альтернативних видів палива за рахунок різних джерел фінансування.

Як наголошується в програмі, передбачено створення в Харкові пілотних теплонасосних установок з утилізації теплоти грунту і попереднього нагрівання зворотної води системи опалення. Фахівці вже підібрали два об'єкти для влаштування теплового насоса - дитячий садок на вул. Шевченка, 180 і школу на вул.Паризької комуни, 4. Обидва об'єкти опалюються газом. Розробнику ТЕО доручається провести енергетичне обстеження систем теплопостачання та теплоспоживання школи та дитячого садка і вирішити, чи можливе використання теплового насоса для їх опалення та гарячого водопостачання. Очікується, що впровадження двох проектів дасть економію 35 тис. куб. м газу на рік.

Довідка "SQ". У програмі модернізації комунальної теплоенергетики Харківської області наведено розрахунок ефективності теплового насоса на прикладі дитячого садка. Згідно з розрахунком, при тарифі на комунальне тепло в 585,34 грн./Гкал річна вартість наданої  теплової енергії опалення складе 119 тис. 215 грн. Витрати на паливо на вироблення тепла газової котельні складуть 73 тис. 605 грн. (при тарифі на газ 2,7 грн./куб.м). На вироблення цього ж кількості тепла теплонасосною установкою витрати на електроенергію складуть 43 тис. 633 грн. (при тарифі 0,7 грн / кВт/ч).