Харківська облрада 16 червня на сесії прийняла програму розвитку транскордонної співпраці Харківської області на 2011-2016 рр. За словами начальника Головного управління зовнішньоекономічних зв'язків та міжнародних відносин Харківської облдержадміністрації Анатолія Педешка, в рамках програми передбачено фінансування в розмірі понад 9 млн.грн. У тому числі 2,58 млн.грн. має бути виділено з обласного бюджету, решта коштів - з інших джерел.

За словами А.Педешка, виконання програми дозволить скористатися вигідним географічним положенням Харківської області для підвищення якості життя мешканців прикордоння. Зокрема, планується створити вертикально і горизонтально інтегровану систему транскордонної співпраці; створити інструментарій для ефективних комунікацій з потенційними інвесторами; розробити бренди прикордонних районів області; підготувати стратегію сталого розвитку єврорегіону "Слобожанщина"; збільшити обсяги зовнішньоекономічної діяльності прикордонних територій; створити інтегровану систему управління охороною навколишнього середовища транскордонних річкових басейнів Лопані, Харкова, Уд; підготувати концепцію системної інноваційної платформи "Geotechnopolis" вздовж осі Харків - Бєлгород для формування транскордонної агломерації і почати її проектне впровадження; створити систему транскордонного туризму.

Як зазначив голова постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку регіону, міжнародної і міжрегіональної співпраці Харківської облради Віктор Суботін, комісія на засіданні підтримала програму, яка містить десять конкретних заходів щодо розвитку транскордонної співпраці. "Ця програма необхідна області. Особливо тим підприємствам, які здійснюють екпортно-імпортні операції з Росією", - зазначив В.Суботін.