Чтобы сдвинуть махину реформ в Украине с места, регионы должны быть очень активными - замглавы Администрации президента И. Акимова

Організувати активне обговорення програми економічних реформ на 2010-2014 рр. - першочергове завдання, яке стоїть перед обласними адміністраціями. Про це під час відкритого засідання Харківського регіонального комітету з економічних реформ заявила перший заступник голови Адміністрації президента України, виконавчий секретар Комітету з економічних реформ Ірина Акімова.

"Потрібні конкретні пропозиції, пов'язані з тим, що, на вашу думку, було упущено в програмі і може бути відновлене на етапі підготовки планів-графіків реалізації реформ. Такі дискусії будуть приносити конкретні результати", - відзначила І. Акімова.

Згідно з програмою економічних реформ (розміщена на офіційному сайті президента України - "SQ"), через 10 років Україна повинна увійти до двадцятки найбільш розвинених країн світу. Для цього реформування відбудеиться у всіх проблемні соціально-економічні галузі і напрямки. За словами І. Акімової, пріоритетами тут стануть підвищення стандартів життя, покращення бізнес-клімату і залучення інвестицій, підвищення ефективності державного управління, модернізація інфраструктури та базових секторів економіки.

Як повідомила І. Акімова, орієнтиром у поетапному досягненні поставлених цілей буде низка показників, прописаних у програмі. Зокрема, це підвищення середньої тривалості життя українців з 68 до 70 років, середній темп зростання ВВП не менше 5-7% на рік, зниження інфляції до 5-6% в 2014 р., зниження питомої енергоємності економіки на 20%, зниження питомих витрат на держапарат на 30%, поліпшення низки внутрішніх і міжнародних індексів - розвитку людського потенціалу, сприйняття корупції, конкурентоспроможності економіки.

І. Акімова закликала активно просувати регіональні реформаторські ініціативи не тільки через Комітет з економічних реформ, а й через місцевих народних депутатів і Раду регіонів при президенті України.

Як повідомив голова ХОДА Михайло Добкін, пакет із пропозиціями харків'ян вже підготовлений і буде спрямований до Комітету економічних реформ.

Довідка "SQ". Програма економічних реформ на 2010-2014 рр. "Багате суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна країна" розроблена і схвалена Комітетом з економічних реформ при президентові України. Вона буде реалізовуватися у три етапи: 2010 р., 2011-2012 рр. і 2013-2014 рр.

2 червня президент України Віктор Янукович оголосив про початок реалізації першого етапу економічних реформ.

І. Акімова знаходиться 16 червня з робочою поїздкою у Харкові. У її програмі - участь у засіданні Харківського регіонального комітету з економічних реформ та зустріч зі студентами НТУ "ХПІ".